Games en Genres

ls je net bent begonnen met gamen, dan kunnen wij ons voorstellen dat je als gamer soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een van de leuke aspecten van games is dat ze in zoveel verschillende soorten komen. Altijd al een formule 1 coureur willen zijn? Dan zijn simulation games waarschijnlijk helemaal jou ding. Of ben je liever een stoere marinier die met een grote ‘old painless’ (even een korte ode aan de film Predator :).red) minigun allerlei demonisch gespuis uit hun lijden verlost? Dan zijn first person shooters jou waarschijnlijk op het lijf geschreven.

Maar misschien begint het jou als (beginnnde) gamer ook te duizelen als je termen als FPS, MMORPG, RTS en RPG hoort. Doordat er door de jaren heen zoveel games zijn ontwikkeld zijn er ook heel veel verschillende genres ontstaan. Om het wat makkelijker te maken om te achterhalen welk genre jij het leukste vind hebben wij de meest bekende genres hieronder kort ingedeeld en wordt er uitleg bij gegeven.
Single en Multiplayer
De twee basisgenres waarop elk ander subgenre is gebaseerd zijn single en multiplayer.Action Adventure
Action adventures games zijn games die een combinatie van actie en avontuur bevatten. De eerste game die hier gebruik van maakte was de game Adventure uit 1978 voor de Atari 2600.

Adventure
Bij het adventure games staat in tegenstelling tot action adventures games, het puzzelen helemaal centraal.

Fighting
Fighting games zijn vooral bekend in arcadehallen, en consoles, op de pc komen ze echter niet veel voor.

First Person Shooters
First Person Shooters is het meest populaire genre onder gamers. Hieronder vallen ook grote namen als Half-Life, Halo, Unreal, Quake, Call of Duty en vele anderen.

Massive Multiplayer Online
Bij een massive multiplayer online game nemen duizenden de gamers over de hele wereld via internet deel aan één game. Op dit moment zijn World of Warcraft en Guildwars zeer populair.

Mobstar
Mobstar is een online spel gebasseerd op de donkere wereld van de maffia.

Platform
Platform games worden namelijk gekenmerkt door het vele klimmen, springen, van en naar verschillende platforms.

Sport
Het sport genre bestaat zoals al uit de naam blijkt uit alle games die met sport te maken hebben. Het sport genre is ongekend populair en sommige games daarbinnen vallen ook onder de categorie best verkopende games.

Racing
Bij het racinggenre neemt de speler de controle over een voertuig (een bestaand of ficioneel voertuig) om hiermee over verschillende trajecten te scheuren.

Real Time Strategy
Het Real Time Strategy games is een eigen genre dat afgeleid is van verscheidene strategy games.

Role Playing Games
Dit genre draait allemaal om het uitbreiden van de vaardigheden van je gekozen karakter, wat meestal gepaard gaat met vechten, missies uitvoeren, en speciale voorwerpen verzamelen.

Simulation
Een Simulation game (of kortweg gewoon een Sim game) is een game die een mix van skill, geluk en strategie bevat om zo een aspect van de realiteit te simuleren

Survival Horror
In het survival horror genre gaat het er in principe alleen maar om dat je het als speler overleeft. De games hebben altijd een mysterieus thema, wat ook vaak terug te vinden is in allerlei horror films.

Third Person Shooter
Dit genre wordt gekenmerkt door het feit dat je als speler je eigen hoofdpersonage op het scherm ziet, in tegenstelling tot first person shooters.

Turn Based Strategy
Dit genre heeft veel weg van Real Time Strategy games, met het grote verschil dat je hier als speler om de beurt een aanval mag uitvoeren. Hier komt dus ook weer een nieuwe strategie bij kijken.